Etsi sivuilta
Youtube LinkedIn
Maatuskat

Venäjä-yhteistyön taustaa

Neuvostoliiton aikana virallisia suhteita korkeakouluihin ei ollut, mutta joka vuosi idänkauppaa opiskelevat matkustivat vähintään viikon opintomatkalle Moskovaan. Ohjelma oli tiukka: käyntejä niin Suomen virallisissa edustustoissa (suurlähetystön kaupallinen osasto, kauppakamari) kuin yrityksissäkin (Valmet, KOP, SYP, YIT jne). Näissä opiskelijat olivat työharjoittelussa joko kesällä tai vierailun jälkeen 1-2 viikkoa.

Muutaman vuoden päästä Neuvostoliiton hajoamisesta alkoivat venäläiset korkeakoulut luoda yhteyksiä länteen, mm. Saksaan ja USA:han. Saksalaiset korkeakoulut ovat nykyisinkin merkittäviä yhteistyökumppaneita. Amerikkalaisten rooli sen sijaan on vaihdellut ja 1990-luvun suurten lupausten ajasta on päädytty kohtalaisen vaatimattomaan rooliin. Suomi ja muut läntiset lähinaapurit eivät selvästikään kiinnostaneet venäläisiä korkeakouluja, koska emme voineet luvata rahaa yhteistyön toteuttamiseen niin paljon kuin esim. amerikkalaiset. Tilanne on kuitenkin muuttunut ja nykyisin suomalaiset koetaan merkittäviksi kumppaneiksi, joiden kanssa yhteistyö on sujuvaa, molemmille osapuolille hyödyllistä ja perustuu realistisiin resurssi- ja tavoitearviointeihin.

Kyamkin ensimmäiset kahdenväliset suhteet luotiin jokseenkin samoihin aikoihin, 1990-luvun puolivälissä, sekä Engeconiin että Polytekniseen. Engeconista meillä kävi luennoimassa Doing business in Russia – kurssia professori Andrei Medvedev, Polyteknisessä oli opiskelijoita kielikursseilla ja ensimmäinen iso ryhmä koko vuoden 1997-1998 opiskeli venäjän kieltä, historiaa, maan- ja yhteiskuntatietoa sekä liiketoimintaa IMOP:ssa. 
Samoihin aikoihin oli aktiivista yhteistyötä myös sekä silloisen Metsäakatemian että Meriakatemian kanssa.

Yhteistyötä moskovalaisten korkeakoulujen kanssa ei käytännössä ole ollut lainkaan. Suurin syy siihen lienee se, että CIMO:n hallinnassa toteutettavasta FIRST-ohjelmasta (Finnish-Russian Student Exchange) voidaan rahoittaa vain Luoteis-Venäjän korkeakoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä.

Muokattu: 17.1.2014 14:37

Student | Staff  
Katso kaikki bannerit »